İş Bulma ve Arama Teknikleri



Beynini Kullan İşi Kap : SPOT: İş bulma süreci kolay bir süreç değil elbette. Hepimizin adımladığı, taşlı ama azmedildiği takdirde sonu ışığa çıkan bir yol… Şu sıralar iş arıyorsanız işinizi kolaylaştırmak için size 10 tavsiyemiz var. Sabırla uygulamaya değer!
1- Ne istediğinize karar verin: Nasıl bir iş istiyorsunuz? Tam zamanlı mı, part-time bir iş mi? Eğitimini aldığınız alanda mı, yoksa hayal ettiğiniz işte mi? Tecrübeli olduğunuz alanda mı, yoksa yepyeni bir sahada mı? Para kazanmak için mi, parayı şimdilik ikinci planda tutup tecrübe edinmek için mi? Kariyer yapmak için mi, günü kurtarmak için mi? Bunu belirledikten sonra adımlarınızı o doğrultuda atın.
2- Kendinizi belirli bir alanla sınırlamayın: Sahip olduğunuz yetenek ve tecrübelerinizi zannettiğinizden daha fazla alanda kullanabilirsiniz. Bu alanları araştırın, başvuru yelpazenizi genişletin.
3- Çevrenizi bilgilendirin: Arkadaşlarınıza, akrabalarınıza, eşinize-dostunuza iş aradığınızı bildirin. Önceki iş ya da okul çevrenizden insanlarla iletişime geçin. Onların işleri hakkında bilgi edinin. Tüm bu kişilere nasıl bir iş aradığınızı ve uygun bir iş olduğunda size haber vermelerini söyleyin. Hiç ummadığınız bir yerden size uygun iş haberi gelebilir.
4- CV’niz vitrindir, onu ilgi çekici hale getirin: CV’nizi alt alta sıkıcı maddelerden oluşan bir belge olmaktan kurtarın. Farklı CV örneklerini inceleyerek sizi en iyi yansıtanı tercih edin. Başvuracağınız firmaların politikasına göre farklı CV’ler hazırlamakta fayda var. Resmiyete önem veren firmalar için siz de resmi bir CV hazırlayın. Aynı zamanda reklamcılık ya da tasarım şirketine de başvuru yapacaksanız burası içinse yaratıcılığınızı ön plana çıkaracak, canlı ve renkli bir CV’niz olmalı.
5- İş arama platformunuzu geniş tutun: Gazete ilanlarını, internetteki onlarca iş arama sitesini değerlendirin. Buralara CV bırakın, yeni ve güncellenen ilanları düzenli olarak takip edin. Çalışmayı çok istediğiniz ve pozisyon için biçilmiş kaftan olduğunuzu düşündüğünüz firmaların insan kaynakları birimine randevu alarak doğrudan ulaşabilirsiniz.
6- Başvurduğunuz firmaları titizlikle seçin: Kriterlerinize ve tecrübelerinize uygun firmalara başvuruda bulunun. Size uygun olmadığını düşündüğünüz firmalara CV göndermek vakit kaybıdır. Kabul edilseniz bile istemediğiniz bir işte çalışmak sonrasında büyük sorunlara yol açabilir.
7- Kendinizi sürekli geliştirin: Bir-iki ay iş bulamadınız diyelim. Hemen umutsuzluğa kapılmayın ve bu süreyi kendinizi geliştirip CV’nizi zenginleştirmek için bir fırsat olarak görün. Alanınızla ilgili kurs, seminer ve konferanslara katılın, kitaplar okuyun. Daha sonra bu tecrübelerinizi CV’nize ekleyerek firmalara bir daha gönderin. İnternet sitelerindeki CV’lerinizi de bu yönde güncelleyin.
8- Özgüven sahibi olun: İş görüşmesinde içinize kapalı, utangaç ve isteksiz bir görüntü sergilemeyin. Bu işi gerçekten istediğinizi ve tecrübelerinize güvendiğinizi belli eden bir tavır takının. (Çok da burnu büyük ve kendini beğenmiş bir havaya girmeden tabi!) İşin detaylarıyla ilgili sorular sorun. Olumlu yönlerinizi vurgulayın. O işi sahiplenin.
9- Geri dönüşüm isteyin: Görüşme yaptığınız firmadan “biz size döneriz” şeklinde bir cevap aldıysanız yetkililerden kabul edilmediğiniz takdirde de sizi aramalarını ve bunun nedenlerini bildirmelerini isteyin. Bu, sonraki başvurularınızda nelere dikkat etmeniz gerektiği ve eksiklerinizin neler olduğunu görme konusunda size yardımcı olur.
10. Pes etmeyin: Bugünün başarılı iş sahipleri ilk işlerine girmek, ilk başarılarını elde etmek için hiç de kolay yollardan geçmediler. İş bulma sürecinin kolay bir süreç olmadığını, aylar sürebileceğini bilin. Sabırlı olun.
----------------------------------------------------
Bir işe sahip olmak, günümüzde kadın – erkek ayırmaksızın bir gereksinim haline geldi diyebiliriz. Eğer düzenli bir gelire sahip olmak istiyorsak, kendimize uygun bir işimiz olmalıdır. Bu iş, ya eğitimini aldığımız alanda ya da becerimiz olduğu bir alanda olabilir. Kendi iş yerimize sahip olabileceğimiz gibi herhangi bir şirketin çalışanı da olabiliriz. Peki, bu işi nasıl bulabiliriz?

İş bulmak birçok üniversite mezunu için oldukça stresli bir aşamadır. Günümüz işsizlik oranlarına baktığımız zaman ülkelerin en büyük sorunlarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu yalnızca ülkemiz için değil, tüm dünya ülkeleri için geçerlidir. Gençlerin bir iş sahibi olabilmek için başvurduğu çeşitli yollar vardır. Gerek iyi bir akademik kariyere sahip olma gerekse becerisi olduğu alana yoğunlaşarak kendi işini kurma yoluna giderler.

Şimdi sizlerle bir iş bulmak için 10 akıllıca yolu paylaşmak istiyorum. Belki bunlardan bazılarını zaten biliyorsunuz. Ama yine de bir göz atıp atladığınız noktaları teyit etmekte fayda var.
Bir iş aramaya başlamadan önce ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Eğer karar verememiş veya bu konuyu atlamışsanız, bir iş bulduğunuz zaman memnun olmayabilirsiniz. Daha sonra da çekilmez bir iş hayatınız olabilir. Bu karşılaşılan büyük sorunlardan birisidir. İş hayatı ile ilgili sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız, nasıl bir iş yapmak istediğinize karar verin.

Eğitimini aldığınız alan, çalışmaya başladığınız zaman da sizi tatmin etmeyebilir ve yanlış bir alan seçtiğinizi anlayabilirsiniz. Hiçbir şey için geç olmadığını bilmeniz gerekiyor. Eğer eğitimini alarak bir mesleğe sahip olmuşsanız, mutlaka bir şekilde faydasını göreceksiniz. Ama mutlu olduğunuz bir iş alanı bulabilmek için kararınızı geç olmadan vermelisiniz. Günümüzde birçok kişi eğitimini aldığı işi yapmıyor ve çok daha mutlu olduklarından bahsediyor. Sizlerde buna karar vererek kendinize yeni bil yol çizmeli, nasıl bir iş istediğinize karar vermelisiniz.
İşsizim diye yakınmak elinize hiçbir şey getirmeyecek ve sorununuzu çözmeyecek. Aynı şekilde işsiz olduğunu için ülkenin bulunduğu durumu yargılayarak da elinize bir şey geçmez. Elinizde var olan ise gençliğiniz ve dinamik beyninizdir. At gözlüklerinizden kurtularak dünyaya bir bakın. Sizinle aynı ülkede yaşamasına rağmen iş sahibi olup çalışan insanlar olduğunu görün. Demek ki, sizin için de uygun bir iş bir yerlerde sizi bekliyor. Ama sonsuza kadar beklemeyeceğini de bilmeniz gerekiyor.
Mezun olduktan sonra baktınız iş bulamıyorsunuz. Yakınmak yerine yapmanız gereken en faydalı faaliyet, dünya iş trendlerine bir göz atmak. Bakın bakalım insanlar hangi işleri yapıyor. Gelecek 10 yılın en parlak sektörleri hangileri. Bu sektörler arasında kendinize bir yer bulabilirsiniz. Bunun için ufkunuzu genişletmeniz, dünyadan haberleri takip etmeniz gerekiyor. Bugünün karlı işlerine bakmak yerine gelecekte yıldızı parlayacak işleri araştırmak iyi bir başlangıç olacaktır.
İnternet günümüz gençlerine oldukça farklı alanlarla birçok fırsat sunuyor.

Gerek gelirinizi internetten elde edebilir, gerekse iş bulmak için kullanabilirsiniz. Günümüzde bir şirkete gidip elden CV verme devri çoktan modası geçmiş olarak tanımlanıyor. Çünkü artık CV’niz internet. İnternette oluşturacağınız bir CV, çok daha geniş kitlelere ulaşacaktır. Bunun için birçok site olduğunu biliyoruz. Tüm bunların yanında sosyal kariyer sitesi olarak tanımlanan Linkedln, yeni nesil iş bulma yeri diyebiliriz. Bu site aracılığıyla önce kendinizi en iyi şekilde tanımlayan bir profil oluşturun. Daha sonra ilgi ve eğitim alanlarınıza yönelik grupları takip edin. Sürekli profilinizi güncel tutun ve trendleri takip edin.
İnternet iş bulmak için iyi bir araçken para kazanmak için de oldukça iyi bir araçtır. İnternetten para kazanmanın birçok yolu vardır. E-ticaret yapmak, blog sahibi olmak, Google reklamları, yatırım yapmak gibi daha birçok şekilde internetten bir iş modeli oluşturabilirsiniz. Bunun için özellikle niche adı verilen daha el değmemiş alanlar keşfetmeniz gerekebilir.
CV’niz ne kadar ilgi uyandırırsa o kadar şanslı olacaksınız. Örneğin üniversite isimlerinin bile ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Eğer ismi meşhur bir üniversiteden mezun değilseniz bile, kendinizi geliştirmek sizin elinizde. Evet, bir klişe olarak bunu size daha öncede söylediler. Ama herkesin tek bir ağız olarak bunu söylemesi de doğruluğa işarettir. Kendinizi ülkenin en ücra köşesinde bile geliştirebilirsiniz. Gerçek bir başarı hikayesi yazmak sizin elinizde.

Sürekli eğitimlere, seminerlere, eğitiminiz aldığınız alan ile ilgili olsun olmasın kurslara katılmak size artı olarak geri dönecektir. Yöneticilik, insan ilişkileri, finansal bilgiler gibi alanlarda da bilginizin olması sizi diğerlerinden bir adım öne taşıyacaktır unutmayın. Genellikle işverenler tek tip insanlar yerine birkaç alanda bilgisi olan kişilerle çalışmayı ister. Sizlerde bir veya birkaç alanda daha kendinizi geliştirerek rakiplerinize fark atabilirsiniz.

İş arıyorsanız, gözünüzü dört açın. İş ilanlarına rastlayabileceğiniz birçok kaynak var. Gazeteler, internet siteleri, sosyal medya ağları, şirketlerin insan kaynakları sayfası gibi çeşitli yerleri sürekli olarak takip edin. İş dünyası ile ilgili dergileri, internet sitelerini, grupları takip edin. Ayrıca kendinize öyle güzel yetiştirin ki, gururla bir şirketin iş alım bölümüyle direkt iletişim kurun ve kendinizden bahsederek iş başvurusu yapın. Eğer bu kişilerin dikkatini çekmeyi başarırsanız, oldukça güzel bir adım atmış olacaksınız. Aynı zamanda özgüveniniz bu kişileri etkileyecektir. Ama bu noktanın oldukça hassas olduğunu da unutmamanız gerekiyor.Fuarlar son derece faydalı etkinliklerdir. Kendi alanınızdan birçok kişiyle tanışma imkanınız doğar. Hangi alanda gelişmek istiyorsanız, o alana ait fuarları kovalayın derim. Çünkü en iyi olanakları buralarda bulacaksınız. Birçok firma ile birebir tanışma imkanı bulacağınız fuarlar, kendinizi göstermeniz için bir fırsattır. Ayrıca kendinizi geliştirebileceğinizi de unutmayın!

Yorum Gönder

0 Yorumlar