Günlük hayatta uygulayabileceğiniz tasarruf tedbirleri



Küresel ekonomik krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı son günlerde, enerjiden gıdaya kadar her alanda tasarruf yapılması zorunlu hale geldi. Sizde  ev ve işyerinizde  uygulayacağınız  tasarruf tedbirleri  sayesinde  israfa  karşı önlem  alabilirsiniz.     
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) kaynaklarından  aldığım  bilgilere göre, kullandığı enerjinin yüzde 25’ini tasarruf edebilecek potansiyele sahip olan Türkiye’de bu oran konutlarda yüzde 35’e kadar ulaşıyor.Enerji tüketiminde yüzde 25 oranındaki tasarruf ise 11 milyon 500 bin ton petrole karşılık geliyor. Konutlarda ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35’i israf ediliyor. Bu oran tasarruf edildiğinde 100  TL’lik bir fatura 65 TL’ye kadar düşebiliyor.

 Günlük hayatta  sizinde  uygulayabileceğiniz  tasarruf  önerileri.
1. Bir akkor lamba, kompakt flüoresan lamba ile değiştirildiğinde, %80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.
2. Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır.
3. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.
4.Sınıflarda özellikle teneffüslerde lambaların ne olursa olsun kapatılması da çok önemlidir.
5. Okul koridorlarındaki lambaların gereksiz yere yakılmaması, derse girildiğinde mutlaka kapatılması okulumuzdaki aydınlatma giderlerini düşürecektir.
6. Toplu taşım araçlarını tercih ediniz.
7. Sebze meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz.
8. Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. Dört kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litresu harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece12 litresu ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.
9. Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur.
10. Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama60 litresu harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.
11. Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.
12. Muslukların su kaçırmadığından emin olun, gerekirse de tamir ettirin. Saniyede bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.
13. Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su kaybına neden olur.
14. Televizyon, bilgisayar gibi elektrikle çalışan araçlar bekleme modunda bırakılmadan tamamen kapatılır ya da fişleri çekilirse elektrik tüketimi azaltılabilir.
15. Yaz aylarında, ev ya da iş yerlerinde serinlemek için klima yerine pencere açılarak elektrik tüketimi azaltılabilir. Klima kullanmak gerektiğinde ise kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır.
16. Kullanılmış kâğıt, cam ve plastik malzeme gibi atıkların geri dönüşümü yapılarak enerji tüketimi ve üretim maliyetleri azaltılabilir.
17. Binalara ısı yalıtımı yapılarak ısınmaya ve soğutmaya harcanan enerjiden tasarruf sağlanabilir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar