Hırsızlık Olaylarına Karşı Alıncak Tedbirler

       Merhaba  istanbul’da  evine  2 defa  hırsız girmiş bu konuda  maalesef tecrübeli biri olarak deneyimlerimi ve aldığım tedbirleri  sizinle  paylaşmak  istiyorum. Unutmayalımki  istanbul   kötü niyetli binlerce  insanın olduğu  büyük bir  şehir. Atalarımızın  dediği  gibi eşşeğimizi  önce  sağlam  kazığa  bağlayıp sonra  allaha  emanet  etmeliyiz. Sizde  ev  ve  işyerinizde  alacağınız  küçük tedbirlerle  hırsızlara  dur  diyebilirsiniz.

1.     Hırsızlar çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemezler. Kapalı pencereleri tercih etmezler, çünkü pencere kırmak dikkat çekicidir.
2.     Pencere koluna ilaveten birde pencereye kilit takılması, camı kırdıktan sonra bile pencereyi açamayacakları manasına gelir ki, kırık camın içinden geçmek zorunda kalacaklardır.
3.     Balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasına dikkat ediniz.
4.     Kapılarda çift kilit bulundurulmasına ve geceleri kapı arkalarındaki emniyet zincirinin takılı olmasına dikkat ediniz.
5.     Evinizi geceleri kısa süreli terk edeceğiniz zaman bir lambayı yanık bırakınız.
6.     Apartman giriş kapıları dışarıdan aydınlatılmalıdır.
7.     Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmaları gerekir.
8.    İşyerlerinin kapılarına kilit takılması ve camlarının kepenk ve demir parmaklık ile muhafaza altına alınmasına dikkat edilmelidir.
9.     İşyeri sahipleri işe alacakları şahıslar hakkında bilgi toplamalı ve kişiyi mahalli polis birimine bildirmelidir.
10.   İşyeri sahipleri, hırsızlık olayı meydana geldiğinde en yakın karakola bilgi vererek olay yerinin incelenmesi için görevlilerin gelmesini beklemelidir.
11.   Hırsızlık olaylarında parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç yerinin karıştırılmaması, muhafaza altına alınması, olay yerinde bulunabilecek parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
12.   Mahalle sakinleri şüpheli şahısları her an “155 Polis İmdat” a bildirmelidir.
13.   Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz.
14. Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.
15. Tatile gittiğinizde veya evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (elektirik faturası, su fatarusı,vb.) olan daireleri seçerler.
16.   Semt pazarlarının kurulduğu günlerde, pazar civarında bulunan evlerde o gün daha fazla hırsızlık olabilmektedir.
17.   Evinize geldiğinizde camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, evinize giren şahıs ya da şahıslar hala içerde olabileceğinden eve girmeyiniz. Derhal polisi arayıp, gözetlemeye devam ediniz.
18.   Eğer siz komşularınızın evine sahip çıkarsanız onlarında sizin evinize sahip çıkacaklarını unutmayınız.Evde çok zaman geçiriyorsanız çevrenizi gözlemlemeniz semtinizin güvenliği için yararlı olacaktır.
19.   Yalnız yaşayan bir bayan iseniz, kapınızda ve telefon rehberinde adınızın ilk harfiyle soyadınızı kullanınız. Böylelikle yabancı biri o adreste bir kadının mı yoksa erkeğin mi oturduğunu anlayamayacaktır.
20.   Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâla evin anahtarlarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilitleri değiştiriniz.
21.   Bahçenizde ağaç yetiştiriyorsanız, bunları kapı ve pencerenizin dışarıdan görünmelerine mani olmayacak şekilde budamaya özen gösterin. Böylelikle hırsızların kimseye görünmeden çalışma şansları azalacaktır.
22.   Dairenizin yangın çıkışı yoksa veya apartmanın giriş katında oturmuyorsanız evinizin hırsıza karşı en güvensiz kısmı ön kapısıdır. İlk risk apartmanın ana giriş kapısının güvensiz olması ve herkesin buradan rahatça girebilmesiyle başlar. Bu nedenle kendi kapınızın güvenliğinin yeterli olmasına dikkat ediniz.
23.   Toplu yerleşim yerlerinden uzak meskenler hırsızların tercihidir. Bu tür evlerin kapıları güçlü menteşe ve sürgülerle donatılmalıdır. Bunlar kapınızın bir manevela veya levyeyle zorlanarak açılabilmesini engelleyecektir. Bunun yanı sıra çelik kapı kullanmanız veya kapı çerçevelerinin çelik destekli olmasında fayda vardır.
24.   Apartman sakinlerinin birbirlerini uyarmak, yardım istemek yada apartman güvenliği hususunda dahili telefon sistemi aracılığı ile konuşabilmelidir.
25.   Eğer binanızda kendi evinizle apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise ( mevcut değil ise taktırın ) zilinizi çalıp makul olmayan bir sebeble içeri girmek isteyen yabancılara kapıyı açmayınız. Aynı şekilde sizin zilinize yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için de kapınızı açmayınız.
26.   Kapınızın önündeki şüpheli sesler için en iyi savunma, kapı gözetleme deliğinden dışarıyı kontrol etmeniz ve kapı zincirinizi takılı tutmanızdır. Unutmayın dışarıdakinden şüphe duyuyorsanız dışarıda kalmasını sağlayın, kapınızı tamamen açmadan önce yabancıların kimliklerini göstermesini isteyip kontrol ediniz.
27.   Eğer gelen kişi polis, gaz veya elektrik şirketinden geldiğini iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp polis merkezi veya şirketlerin merkezine telefon ederek kimlikleri teyit ettirin ve emin olun. Sakın size verdiği numaraları arayarak teyit etmeye çalışmayın, bu bir komplo olabilir. Kendi ajandanızdaki numaraları kullanın, ayrıca siz telefon ederken yabancının dışarda beklemesine ve kapınızın kapalı olmasına dikkat ediniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar