İnternet ve Sosyal Medyanın Güvenli Kullanımı


Dijital çağın en büyük nimetlerinden olan internet bizleri her geçen gün kendine bağlıyor. Gelişen teknoloji ve koruma filtreleri ile daha güvenli hale getirilen internet bazı ülkelerde elektrik ve su kullanımı gibi temel insanlık hakkı olarak kabul ediliyor. Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri gün geçtikçe büyürken ileride nasıl bir gelişme göstereceğini tahmin etmek gerçekten pek kolay değil. 

Sosyal  ağlarda  güvenlik ve gizlilik tehditlerine  karşı benimde  uyguladığım  birkaç  çözüm önerisini sizinle  paylaşmak  istiyorum.
İnternet üzerinden kullanılan her hizmet için farklı bir şifre belirleyin. Eğer birçok şifreyi aklınızda tutmakta zorlanıyorsanız şifre yöneticisi programlardan birini kullanabilirsiniz  mesela facebook  şifreniz  Abc123456,   twitter  şifreniz  0123abC  olabilir.
İki aşamalı kimlik tanıma yöntemlerini seçin. Twitter’da son dönemde artan saldırılar üzerine tartışılan iki aşamalı giriş sistemi sayesinde sosyal medya hesaplarınızı güvende tutabilirsiniz. 

Facebook ve Google’da yer alan, Twitter’da da kısa sürede hayata geçmesi beklenen sistemlerle kullanıcı adı ve şifre girişinin yanında özel bir soruya cevap vererek hesaba giriş yapabilirsiniz. Bunun yanında belki de daha da etkili bir yöntem olarak  Türkiye’deki bankalardan da alışık olduğumuz şekilde, kullanıcı adı ve şifre girişinin ardından cep telefonlarına gönderilen kısa mesajda gelen ikinci şifreyle giriş yapmak da mümkün. İnternet üzerindeyken şüpheci olun. Tanımadığınız kişiler tarafından gönderilen bağlantılara itibar etmeden önce iki kez düşünün. Ayrıca tanıdığınız kişilerden gelen mesajların da gerçekliğine dikkat edin.En eski kullanılan güvenlik yöntemlerinden birisi olan güvenlik sorusu ile başkalarının tahmin edemeyeceği bir cevap yazarak hesabınızın şifresini sıfırlayabilirsiniz. Facebook ve Google gibi büyük siteler güvenlik nedeniyle kullanıcıların şifrelerini özel metodlarla gizleyerek kendileride göremez. 

Oluşturduğunuz şifreler giriş esnasında sadece doğrulanarak sizlere giriş izni verir. Bu sebeble şifrenizi unuttuğunuzda sizden yeni bir şifre girmeniz istenir, yada geçici bir şifre yaratılarak sizlere gönderilir. Güvenlik sorusu ve cevabı işlemi uzun süre kullanılmadığı takdirde unutulabileceğinden bu yöntem artık pek tercih edilmiyor.Kişisel bilgilerinizi sosyal medyada paylaşmayın: Nüfus cüzdanınızın ve pasaportunuzun fotoğrafı, doğum tarihiniz, TC kimlik numaranız, eğitim durumunuz, medeni haliniz, anne kızlık soyadınız ve yakın akrabalaraınızın bilgilerini sosyal medyada ya da herhangi bir internet sitesinde kesinlikle paylaşmayın. Eğer bu bilgilerin girilmesi zorunluysa yanlış bilgiler verin ve gerçek doğum tarihinizi resmi işlemler haricinde hiçbir yerde kullanmayın.Hesabınızı korumak için sms ve kodmatik uygulamaları kullanın: Artık sosyal ağlar iki kademeli güvenlik konusunda bir hayli ilerlemiş durumda. Gmail’den tutun da,Facebook’a ve  

Twitter’a kadar sosyal ağlar üzerinde SMS koruması veya kodmatikler ile  hesabınızı koruyabilirsiniz.Kredi kartı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın: Kredi kartı bilgileriniz söz konusu olduğunda babanıza bile güvenmeyin! Sosyal medya üzerinden sizinle iletişime geçen akrabalarınız ya da arkadaşlarınız para ya da kredi kartı bilgilerinizi istiyorsa bu bilgileri paylaşmayın. Zor durumda olduğunu söyleyeyen yakınınızı arayıp, yardıma ihtiyacı olup olmadığını doğrulayın.

Bankacılık işlemlerini sadece banka web sitesi üzerinden gerçekleştirin: 

Sosyal medyayı sadece kişiler değil, kurumlar da yoğunlukla kullanıyor. Pek çok bankanın da Facebook, Twitter ve Google+ hesabı mevcut. Haliyle kullanıcılar bankalarından maillerine ya da sosyal medya hesaplarına bir mesaj geldiğinde bu durumu yadsımıyor. Ancak bankalar e posta yolula ya da sosyal medya siteleri aracılığıyla sizden şifrenizi talep etmez ve işlem yapmak için yetki istemez. Bu yüzden bankacılık işlemleri için sadece bankanızın web sitesini kullanmanızı tavsiye ederim. Sadece güvenilir sitelerden alışveriş yapın:  Sosyal medya üzerinden reklamı yapılan her site güvenli olmayabilir. 

Çok ucuz fiyata telefon, saat gibi markalı ürünler satan sitelere ve kullanıcılara karşı dikkatli olun. Gerçek değerinin altında pazarlanan bu ürünler kullanıcıya ulaştığında genelde hasarlı ya da kullanılamaz durumda oluyor. Ya da ürün yerine oyuncak veya şaka ürünleri de kullanılabiliyor. Aynı şekilde kullanıcılar arasında yapılan alışveriş ve takas işlemlerinde de kullanıcılar mağdur ediliyor ve maddi kayba uğrayabiliyor. Sosyal medya üzerinden ücretsiz sahiplendirilen kedi-köpek gibi hayvanlarla da hayvan dostları kandırılabiliyor. Bedava sahiplendirilen hayvanlar için daha sonra yüksek meblağlarda kargo ve sigorta ücretleri talep edilebiliyor.

Uygulamalara dikkat edin: Son zamanlarda sosyal medya hesaplarıyla başka sitelere üye olmak oldukça popüler. Facebook, Twitter ve Google+ hesaplarınızı kullanarak, daha önce kullanıcısı olmadığınız bir siteye üye olabiliyorsunuz. Ayrıca pek çok mobil uygulama da bu yöntemi sıkça kullanıyor. Mobil uygulamaların çoğu yükleme sırasında kişisel bilgileriniz, telefon rehberine ve sosyal ağlara erişim konusunda izin istiyor. Bu izinleri biran bile tereddüt etmeden vermek, kişisel bilgilerinizin güvenliğini de tehdit ediyor. Hatta geçenlerde Dubsmash gibi popüler bir uygulamada bile truva atı tespit edilmiş, uygulama uyarılar üzerine Google Play’den kaldırılmıştı.Hediyelere kanmayın: 

Facebook dolandırıcılarının son numarası en çok tanınmış firmaları zorda bırakıyor. Elinde büyük teknoloji marketlerin ya da telekom firmalarının hediye çeki olduğunu iddia eden art niyetli kişiler gözüne kestirdikleri hesapları ele geçirerek, kişinin arkadaş listesindekilere tek tek mesaj atmaya başlıyor. Normal bir sohbet havasında başlayan konuşmalar, daha sonra art niyetli kişilerin telefonun faturalı hat mı diye sormasıyla devam ediyor. Eğer faturalı hat sahibiyseniz size bir mesaj geleceği söyleniyor ve bu mesajı EVET yazarak cevaplamanız isteniyor. 

MesajI EVET yazarak cevapladığınızda ise faturanıza 100 TL’den başayan ek ücretler yansımış oluyor. Faturaya eklenen ücret otomatik olarak dolandırıcının hesabına geçiyor. Siz siz olun hediye  çeki, bilet ya da çok ucuza ürün dağıttığını iddia edenlere aldanmayın. Sahte profillerin tuzağına düşmeyin: Özellikle yurtdışı merkezli dolandırıcılık çeteleri Facebook üzerinden sahte profiller oluşturarak,

 Türk erkeklerini tuzağına düşürüyorlar. Güzel ve alımlı fotoğraflarla erkekleri etkileyen sahte profiller, ülkemize gelmek için yol parası talep ediyorlar. Paralar gönderiliyor ancak ne gelen var, ne de giden…iddaa dolandırıcılarına paranızı kaptırmayın: Son zamanlarda iddaa tüyoları verdiğini iddia eden kullanıcılar ve Facebook üzerinde oluşturulan gruplar, büyük vurgunlar yapıyor. Öyle ki bu konuda bir çok uzman türemiş ve Facebook kullanıcıları da para kazanma hayaliyle bu kişilere paralarını kaptırıyor. İddaa dolandırıcılarının vaatlerine inananlar, iddaa tahmini alıp para kazanma hayaliyle ceplerindeki paradan da oluyorlar.Linklere tıklarken dikkat: Siber suçlular, 

Türkiye ve dünya gündemini yakından takip ederek, popüler ve ilgi çekici konuları baz alıp, kullanıcıları oltalarına düşürüyorlar. Özellikle son zamanlarda koalisyon ve Survivor gibi konular çok popüler. Ya da bir sitede uygunsuz fotoğrafınız varmış gibi imalı bir mesaj da alabilirsiniz. Arkadaşınız “kusura bakma ama bu resimdeki sen misin?” gibi imalı mesajlar göndererek, mesaj yoluyla gelen bağlantıyı tıklamaya sizi teşvik edebilir. Oysa ki bu tür kısaltılmış linkler genellikle virüslü ya da sahte sitelere yönlendirme yapıyor. Ardından bilgisayarınıza zararlı yazılım bulaşıyor ve arkadaşlarınıza kendi adınızla aynı mesaj gönderiliyor, truva atı bu şekilde listenizdeki bütün arkadaşlarınıza yayılıyor.

Fotoğraflar paylaşırken dikkat: Sosyal medyada ne yediğimiz ne içtiğimizden tutun da, yatak odalarımıza kadar herşeyi paylaşıyoruz. Özellikle yaz mevsiminde deniz, kum, güneş ve bikinili fotoğraf paylaşımları pek revaçta. Peki paylaştığınız bu fotoğrafların arkadaşlık ve partner sitelerinde kullanılacağını bilseniz, gene de paylaşır mıydınız? Fotoğraflarınız uygunsuz içerikli sitelere düşmeden siz siz olun paylaşımlarınıza dikkat edin.Evinizde check-in yapmayın: Evinizde check-in yaparak kendi güvenliğinizi ve ailenizin güvenliğini tehlikeye atmayın. Sosyal medyada paylaştığınız fotoğraf ve konum bilgisi evinizin soyulmasına ve fiziksel zarara uğramanıza neden olabilir.

Çocuklarınızı sosyal medya kullanımı konusunda bilinçlendirin:  Yetişkinlerin bile dolandırıldığı, şantaja uğradığı sosyal medya ortamında çocuğunuzu bekleyen tehlikelere karşı bilgi sahibi olun ve 13 yaşın altındaki çocuğunuzun sosyal medya kullanmasına izin vermeyin.

 Çocuklar iyi ve kötüyü ayırt etme yetileri yeterince gelişmediği için kolayca kandırılabilir, pedofillerin tuzağına düşebilir, dolandırılabilir ve şantaja uğrayabilirler. 13 yaşından büyük çocuklar içinse interneti kullanma konusunda bilinçlendirin ve çocuğunuzun arkadaşı olarak, onu sanal dünyada karşılaşabileceği tehlikelere karşı uyarın.Tüm bu tavsiyelerin yanında bilinçli bir internet kullanıcısı olmayı ilk ilke olarak edinmeyi ihmal etmeyin. Sanal dünya, keyif ve eğlence vaadettiği kadar tehlikeli bir silah olarak da kullanılabiliniyor. Bunun farkında olar internet kullanımı çok daha güvenli ve keyifli olacaktır. 
HERKESE SAĞLIK MUTLULUK GÜVEN DOLU GÜNLER  DİLERİM.

Yorum Gönder

0 Yorumlar