Kuru fasulye, her şeyden önce Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeklerinden biridir. Özellikle de sağlık için ve de zinde bir yaşam adına en doğru seçimin lifli gıdalar olduğu yeğleyen uzmanlar, yıllardır kuru bakliyatların faydaları hakkında bilgiler sunmuşlardır. Bilhassa bu bakliyatlardan biri olan kuru fasulye tam anlamıyla protein deposudur.
Türk diyetisyenleri mutlaka haftada bir kere bakliyat yenmesini önerirken Amerikalı diyetisyenlerden, Türk diyetisyenlere bu konu hakkında destek gelmiş ve bakliyatın vücut için önemli olduğunu bildirmişlerdir. Kuru fasulyenin hem yemeği hem de unu sağlık açısından oldukça önemlidir. Özellikle unu vücut güzelliği adına kullanılmaktadır ve cilt rengini açan önemli maskelerin içerisinde yer alır.
Yemeği ise davet sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır ve güzel yapıldığı sürece herkesten beğeni alır. Hem unundan hem de yemeğinden faydalanması gereken önemli bakliyat çeşitlerinden bir tanesidir. içerisinde bol miktarda lif bulunması nedeniyle kanda bulunan kötü kolesterolü düşürüyor. Ayrıca bu lifler kalın bağırsakta barınır ve kalsiyum başta olmak üzere önemli minerallerin emilimi fayda sağlar.Kalp hastalığına ve hastalıklarına karşı koruyucudur. Ayrıca lifli bir gıda olduğu için de kalp krizini önlüyor.Kuru fasulyenin içerisinde bulunan lifin kalori oranı sıfır olduğu için kişilere tokluk hissi veriyor. Bağırsakların çalışmasına iyi gelir ve şişkinlik hissi varsa giderir.
Potasyum bakımından da zengin bir besin olduğu için yüksek tansiyona karşı koruyucudur ve olası bir yüksek tansiyon hastalığı varda düşürmektedir.Gebelik döneminde kuru fasulye tüketilmesi uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Nedeni ise içerisinde demir vitamini ve folik asitin çok, çok olmasıdır.Antioksidan bakımından zengin olduğu için kansere yakalanma riskini düşürür.Meme kanseri ve kalınbağırsak kanserine karşı tam bir savaşçıdır.İdrar tutukluluğuna iyi gelir. Şeker hastalığına karşı mücadeleci ve diyabeti kontrol altında tutmak için yardım sağlıyor. Bunu da kan şekerini dengede tutarak ve yavaş, yavaş artışa geçmesini sağlayarak yapıyor.Kalp çarpıntısına ve karaciğer yetmezliğine iyi geldiği ispatlanmış bir durumdur.
Vücudun enerji ihtiyacını karşıladığı gibi zihin yorgunluklarını da giderir.Vücut gelişimini destekler ve kemiklerin yapısını güçlendirir.Böbrekler de eğer kum varsa dökmeye yardımcı olur ve böbrekleri kuvvetlendirir.Sinirleri kuvvetlendirir.Siyatik ve romatizmaya bağlı şikayetleri azaltır.A, B9, C, B5 ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Bu nedenden ötürü gelişim çağında olan çocuklara kuru fasulye yedirmekte fayda vardır.
0 Yorumlar
reklam iletişim için eposta : uguragirgol@gmail.com