BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ DETAYLARI VE AVANTAJLARI

Yaklaşık 4 yıldır bireysel emeklilik sitemine üye olan biri olarak edindiğim tecrübe  ve bilgi birikimimi  sizlerle  paylaşmak istiyorum.Bireysel emekliliğe başlamadan önce sisteme önyargılı biriydim. fakat  zamanla  yaşayarak para biriktirmek ve gelecekte  refah bir yaşam için  mantıklı bir sistem olduğunu anladım.Yeni düzenlenen devlet  teşvikleri sayesinde  paranız hem güvence  altında hemde  devlet  küçük desteklerle sizi tasarrufa yönlendiriyor.
BES ile sisteme gönderdiğiniz katkı payları, belirlemiş olduğunuz fonlar ile değerlendirilerek, değer kazandırılır. bes ile ilgili görsel sonucu

Uzun yıllar biriktirdiklerinizin emekli olduktan sonra size ek bir gelir sağlamasına yardımcı olacak bir emeklilik sistemidir. 
BES sisteminde 10 yıl boyunca kaldığınız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanmış olursunuz.  10 yılı aştıktan sonra birikimlerinizi toplu ya da aylık taksitler ile ömür boyu ya da belli süre içerisinde alabilirsiniz. 
BES son yıllarda özellikle para biriktirmekte zorlanan ve %25 devlet katkısı ile beraber ek bir katkı sağlaması nedeniyle tercih edilir hale geldi.BES sistemi birikim yapmanıza yardımcı olur.Birikimleriniz %25 devlet katkı payı ile desteklenir, yani yapmış olduğunuz her katkı payı için %25 devlet katkısı elde edersiniz, devlet katkısı limiti aylık brüt asgari ücretinin %25’i kadardır.Bireysel emeklilik sistemi fonunuzu ve şirketinizi değiştirme hakkınız bulunur, herhangi bir ücret ödemeden başka bir şirkete geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca fonlarınızı istediğiniz zaman kontrol edebiir, fon yönetimini kontrol edebilirsiniz. BES ödemelerinizi bütçeniz doğrultusunda azaltabilir dilrseniz, bütçenizin yetmemesi durumunda dondurabilirsiniz.Bireysel emeklilik sistemi fonları vergiden de muaftır.
1. Ek gelir imkanı:Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik döneminizde size ek bir gelir sağlayarak refah seviyenizi arttırmak amacıyla sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olabilir.Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandığınızda üç farklı emeklilik seçeneğine sahip olursunuz. Birikimlerinizi toplu olarak alabileceğiniz gibi, tercihleriniz doğrultusunda bir geri ödeme planı dahilinde programlı olarak ya da yıllık gelir sigortası ürünü satın alarak emeklilik maaşı alabilir veya hesabınızdaki tutarı belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilirsiniz.
2. Güven: Sistemin tüm unsurları denetim altındadır. Şirketlerin faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı, fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenir. Şirketinizin bağımsız dış denetim yaptırması zorunlu olduğu gibi, fonların hesap ve işlemleri ayrıca bağımsız dış denetime tabidir.Şirketlerin günlük faaliyetleri ise Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenir.
3. Şeffaflık: Şirketlerin internet sitesinde sizin adınıza oluşturulan ve şifre ile girilebilen güvenli sayfadan bireysel emeklilik hesabınıza ait günlük bilgilere erişebilirsiniz.
4. Devlet Katkısı: Bireysel emeklilik sistemine ödediğiniz katkı payı tutarının %25’i, ilgili yıla ait brüt asgari ücret tutarının %25’i ile sınırlı olmak kaydıyla, devlet katkısı olarak hesabınıza ödenir.
5. Emeklilik Gelirinizi Etkileyen Kararlarda Söz Hakkı: Emeklilik planınız çerçevesinde, yatırım yapmak istediğiniz fonu alma, istediğiniz risk derecesine göre seçme ve yılda 6 defa değiştirme hakkınız var.
6. Profesyonel Fon Yönetimi: Birikimleriniz emeklilik yatırım fonlarında profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir.
7. Lisanslı Aracılardan Hizmet: Bireysel emeklilik sisteminin tanıtım, pazarlama ve satışı, mesleki yeterlilikleri ölçülmüş, sınavda başarılı olmuş bireysel emeklilik aracıları tarafından yapılır.
8. Ödemeye Ara Verme Hakkı: Mali durumunuzda beklenmedik gelişmeler olduğu dönemlerde katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz.
9. İşveren Grup Emeklilik Sözleşmeleri: Eğer işverenseniz; çalışanlarınız adına ödediğiniz katkı paylarını, ücretle ilişkilendirmeksizin ticari kazancınızın tespitinde gider olarak indirebilirsiniz. Çalışanlarınız için ödediğiniz katkı payları ve getirilerinden oluşan birikimler için 7 yılı aşmamak kaydı ile hak kazanma süresi tespit edebilirsiniz. Bu şekilde çalışanlarınız için motivasyon, firmanız için çalışan sadakati sağlamış olursunuz.
10. Başka Bir Emeklilik Şirketine Aktarım: Mevcut şirketinizdeki emeklilik sözleşmelerinizi yürürlük tarihinden itibaren en az 2 yıl şirkette kaldıktan sonra, başka şirketten aktarımla düzenlenen sözleşmelerinizi ise en az 1 yıl şirkette kaldıktan sonra başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar