Sabahları zımba gibi uyanmanızı sağlayacak ipuçları

Özellikle istanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan kişiler  stres , trafik , hava kirliliği ,gürültü  gibi olumsuz etkiler nedeniyle yorgun ve bitkin düşüyor.Günün yorgunluğunu atarak daha dinç uyanmamızı sağlayacak kendi deneyimlerimi sizler için aşağıda sıraladım keyifler okumalar dilerim.
1) Hafta sonları da dahil olmak üzere yatma ve kalkma saatini mümkün olduğunca aynı saatlerde olmasına dikkat edin.
2) Uyku için kendinize yeterli süre ayarlamaya çalışın. İhtiyaç duyulan uyku süresi kişiler arası farklılıklar gösterse de, ertesi gün dinlenmiş uyanmak için ihtiyacınız olan ortalama uyku süresi 7-8 saattir.
3) Yatak odanızın karanlık, sessiz ve serin olmasını sağlayın. Uyuduğunuz odanın içinde bulunan elektronik eşyaları kapatın, kalın perdeler kullanarak ışık ve sesin odaya girmesini engellemeye çalışın. Sabah kalktığınızda perdeleri açın. Gün ışığı uyanıklığa daha çabuk geçmenize yardımcı olacaktır.
4) Uyku öncesi ılık bir duş almak ya da kitap okumak gibi alışkanlıklar geliştirin.
5) Uykudan bir-iki saat önce televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi parlak ışığa sahip cihazları kullanmayı bırakın. Bu tip ekranların yaydıkları ışık, beyinde melatonin adlı uyku getirici hormonun salgılanmasını engeller, uykunuzun gecikmesine neden olur.
6) Yatmaya yakın egzersiz yapmaktan kaçının. Gün içinde egzersiz yaparak uykunuzu düzenlenmesine yardımcı olun.
7) Kafeinin vücuttan atılımı kişisel farklılık gösterebileceğinden, kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltın, akşam yemeğinden sonra hiç almayın.
8) Gün içinde bir kez yapılacak şekerleme, 20 dakikayı geçmediği sürece, gece uykusuna yardımcı olacaktır.
9) Yarım kalan işleri yatak odanızda yapmayın. Bir süre sonra yatak odası yarım kalan işleri akla getireceğinden kaygı duyulan bir yer olarak hatırlanmaya başlanacaktır.
10) Uykunuz gelmediği zamanlarda yatakta uykuyu beklemek yerine kalkıp az bir ışıkta kitap okuyun, müzik dinleyin. Televizyon izlerseniz programın içeriğine göre planladığınızdan daha fazla televizyon karşısında kalmak zorunda kalabilirsiniz. Sonuçta bu durum uykunuzun daha da açılmasına neden olur.
Sessiz ve karanlık bir odada uyuyun.Gün içinde yarım saatten fazla şekerleme yapmayın.Uyandığınızda perdeyi açın, taze havayı koklayın.Alarmı yataktan uzak bir yere konumlandırın ki onu susturmak için mecburen birkaç adım atın.Alarmı ertelemeyin! Fazladan 5 dakika uyumanın ne size, ne de çevrenize faydası var.


Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Çok güzel öneriler özellikle bazen çay kahve fazla kaçıyor buda bazen sıkıntı yaşatıyor teşekkürler faydalı bilgiler olmuş

    YanıtlaSil
  2. Ben 9 saatin altında uyuyunca gergin oluyorum.Siz de zaten yazıda bireysel farklılıkların olduğunu belirtmişsiniz.
    Güzel öneriler teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Sabahları dinç uyanmanın en önemli yanı bana göre erken uyanmak inanılmaz dinç oluyor insan. Öğlen gibi uyandığında inanılmaz halsiz ve uyuşuk oluyor. Güzel yazı olmuş erken kalkmak için diğer önerilerinizi de uygulayacağım. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Erken kalkmak zinde uyanmayı sağlıyor. Fazla uyku zarar.

    YanıtlaSil

reklam iletişim için eposta : uguragirgol@gmail.com