İnternetten Alışveriş Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar


Son 10 yılda internetten yüzlerce  sipariş vermiş ürün satın almış biri olarak sizlerle deneyimlerimi  paylaşmak  istiyorum.Günümüzde artık önemli bir kitle internet üzerinden online alışveriş yapıyor ve ihtiyaçlarını internet üzerinden temin ediyor. Kimi zaman bu bir giyim ürünüyken kimi zaman da gıda olabiliyor.Türkiye’de 20 küsur yıllık bir geçmişe sahip olan e-ticaret sektörü, sahip olduğu potansiyele rağmen bu şüpheler yüzünden yeterli ilerlemeyi kaydedemiyor. 

İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta haricinde herhangi bir sakınca barındırmayan bu modern alışveriş yöntemi, ancak doğru bilgilendirmelerle makus talihini kırıp atağa geçebilecek gibi görünüyor. Kredi kartı bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi, sipariş verilmesine rağmen ürünün alıcıya ulaşmaması, ürünün vaat edilen kalitede olmaması, denemeden ve dokunmadan satın alma alışkanlığından vazgeçilememesi gibi faktörler internetten alışverişin tercih edilmemesinin başlıca nedenleri arasında. Peki internetten  ürün satın alırken nelere  dikkat  etmeliyiz bu sorunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. 

1.Alışveriş yapmayı düşündüğünüz mağazayı öncelikle Google’dan araştırın. Bir mağazanın adını Google’a yazdığınızda, size önerilen arama seçenekleri içinde mutlaka ‘şikayet’ uzantılı linkler vardır. Her şikayet gerçek ya da haklı değildir, ancak bir mağaza son dönemde çok şikayet aldıysa karşılaşacağınız riskler de artabilir.

2. Fiyat karşılaştırma siteleri güvenilir alışveriş yapmanın en uygun araçlarıdır. Fiyat karşılaştırma sitelerinden sadece bir ürünün en ucuz fiyata nerede satıldığını öğrenmez, aynı zamanda tüketicilerin mağazalar hakkında yaptığı yorumlara da ulaşabilirsiniz. Örneğin, Bilio.com’da ilgilendiğiniz e-ticaret sitesinden alışveriş yapan tüketicilerin yaptığı yorumları okuyup, verdikleri puanları inceleyebilir, “Güvenilir Mağaza” logomuzu taşıyan sitelerden güven içinde alışveriş yapabilirsiniz. Kullanıcı yorumları, özellikle kurumsal e-ticaret sitelerinin müşteri ilişkilerine hangi düzeyde önem verdiğini gösteren önemli ipuçları taşır.

3. Eğer bir mağazadan ilk defa alışveriş yapacaksanız öncelikle sitelerinde bulunan iletişim ve adres linklerinden bu bilgileriinceleyin. Muhatap olacağınız şirketin gerçek bir adresi ve telefon numarası bulunup bulunmadığını kontrol edin. Adres ve telefon numarasını sitesinde paylaşmayan internet sitelerinden bir adım uzak durabilirsiniz.Belirtilen numarayı aradığınızda telefonu açan kişinin o internet sitesinin ismini kullanması çok önemli. Ürünü satın almak istediğinizi, stoklarında olup olmadığını ya da kargoya ne zaman verecekleri gibi basit sorular sormak işinizi kolaylaştırır. Konuştuğunuz kişinin ismini de mutlaka sorun ve not edin.Mağazaya mesai saatleri içerisinde ulaşamazsanız, telefonunuza cevap verilene kadar o siteden satın alma yapmanızı önermiyoruz. Kurumsal e-ticaret sitelerinin telefonları açık ve ulaşılabilir olmalıdır. Tabii ki bazı yoğun dönemleri de göz önünde bulundurun. Yoğunluktan kaynaklanan bir aksaklık varsa, ciddi bir firma size mutlaka geri dönüş yapacaktır.

4. Kapıda ödeme yöntemi son dönemde çok kullanılıyor; ancak bir internet sitesinde sadece kapıda ödeme seçeneği varsa o sitenin sahte ürün satma veya sizi kandırma olasılığı çok yüksektir.  Bu tip siteler özellikle son dönemlerde spor ayakkabı ve cep telefonu gibi ürünlere odaklanıyor. Bu firmalar bankalardan Sanal POS hizmeti alamadıkları için kapıda ödeme seçeneğini tercih ederler. Dolandırıcı siteler POS hizmeti sunuyor olsalar dahi, bankalar bir süre parayı tuttuğu ve herhangi bir şikayet durumunda ödemeyi (charge back) iade ettikleri için amaçlarına ulaşamazlar. Kısacası, size sadece kapıda ödeme seçeği sunan siteler hakkında temkinli davranmalısınız.Ayrıca, Sanal POS, bir para tahsil aracı olduğu için bankalar için çok önemlidir. Bankalar nasıl kredi veya kredi kartı verirken hem firmaları hem de bireysel müşterileri inceliyorsa, bir internet sitesine Sanal POS verirken de ince eleyip sık dokurlar. Yani her internet sitesi Sanal POS kullanım hakkı alamaz.

5. Bir ürünün piyasa fiyatının çok altında bedeller ile satılması sizi mutlaka şüphelendirmeli. Örneğin 3000 TL’lik bir cep telefonunu 200 TL’ye  ya da 400 TL’lik bir ayakkabıyı 49,90 TL’ye satabileceklerine inanmanız hatalı olur.

6. Bir ürünü satın almaya karar vermeden önce mutlaka satın alma yapacağınız sitenin sosyal medya hesaplarını, yani Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarını kontrol edin. Hem son dönemde aldığı herhangi bir şikayet vs. varsa onu görürsünüz, hem de en son paylaşımını ne zaman yaptığını kontrol etmiş olursunuz. Belki bir indirim kuponu bile bulabilirsiniz.

7. Ödemenizi kredi kartı ile yapacaksanız 3D Secure yöntemini kullanmanız yararlı olur. Bu şekilde kredi kartınızın istenmeyen bir şekilde kullanılmasını engellemiş olursunuz. Bu işlem kartınızdan para çekilmeden önce cep telefonunuza tekil bir onay şifresi yollanmasını sağlar. Bu şifreyi ödeme ekranında doğrulamazsanız alışveriş tamamlanmaz.

8. Ödeme ekranında http:// yerine https:// yazmasına  ve alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Bu sertifika, kredi kartı bilgilerinizin şifrelenmesini ve başkaları tarafından kopyalanmasını engeller. Yani alışveriş yaptığınız internet sitesi kesinlikle kartınızın tüm bilgilerini göremez.

9. İyi bir internet kullanıcısı iseniz limiti çok yüksek olan bir kartınızı kullanmak yerine internet bankacılığını kullanarak bir sanal kart oluşturmanızı tavsiye ederiz. Limiti siz belirlediğiniz için riskinizi azaltmış olursunuz.

10. Kredi kartı kopyalanması artık bir restoranda ödeme yaparken bile gerçekleştirileiliyor. Bu nedenle, kartınızı fiziki olarak kullanırken mutlaka gözünüzün önünde bulundurun. Örneğin, bir restoranda iseniz POS makinesini masanıza isteyin ve ödemesini bizzat  yapın.

11. Başta BKM Ekspres olmak üzere bir çok ödeme sistemleri var. Bu sistemlerde kredi kartınızı tanımlayarak kredi kartınız ve e-ticaret sitesi ile aranıza bir kademe daha güvenlik duvarı koymuş olursunuz.

12. Alışveriş yaptığınız bilgisayarın ortak bir cihaz olmamasına dikkat edin.  Güvenlik şifresi olmayan bir internet bağlantısından, internet cafe ve toplu taşıma araçları gibi alanlarda alışveriş yapmamaya özen gösterin.

13. Alışverişinizden sonra ekranınıza ve e-posta adresinize gelecek olan sipariş numarasını mutlaka kaydedin. Herhangi bir sorun yaşamanız durumunda bu numara ile çok daha hızlı işlem yapabilirsiniz. Ayrıca sipariş takibinizi, satın aldığınız ürünün kargodaki durumunu da bu numara ile takip edebilirsiniz.İnternet ve e-ticaret günümüzde o kadar hızlı büyüyor ki artık bunu takip edebilmek dahi zor bir hale gelmeye başladı. Her gün yüzlerce yeni site açılıyor ve kapanıyor. Bu siteler arasında amacı satış yapmak olan e-ticaret siteleri de azımsanamayacak kadar fazla. Bu büyüme ile birlikte ister istemez art niyetli kişiler de ortaya çıkmakta. Hem kendinizin hem de kişisel bilgilerinizin güvenliğini korumak adına alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurları beraber inceleyelim.Şifrenizi bilgisayarınıza kaydetmeyin ve şifreniz kolay temin edilebilir olmasın.internetten alışveriş yapmak hala birçok insan için şüpheler barındıran bir konu.Ortak kullanılan bilgisayarlarda bankacılık işlemleri ve online alışveriş yapmayın.Lisanslı bir anti-virüs güvenlik programı kullanın ve sürekli güncel tutun.Kapalı devre, şifreli internet ortamı güvenli bir ortam oluşturur.Sanal kart ya da aylık limiti düşük kredi kartı kullanmak  da faydalı olabilir.Alışveriş yapacağınız siteler tanınmış , daha önce denenmiş olsun.Web sitesinde künye bilgilerinin, adres bilgisinin ve gerektiğinde başvurulacak yetkililerin isim ve telefonlarının açık bir şekil de listelendiğinden emin olun.Alışverişinizin toplam tutarını, fiyata KDV ve kargo bedelinin dahil olup olmadığı inceleyin.Sipariş ettiğiniz ürün sorunlu olursa nereye ve nasıl teslim edileceğini öğrenin.Kişisel bilgilerinizin korunup korunmayacağı hakkında bilgi edinin.Küçük harflerle yazılmış metinlere, cümlelere dikkat edin.Pek çok site SSL ya da SET denilen bağlantı güvenlik protokollerinin uygulandığını ödeme sayfasının web adresinin http:// yerine “https//” ile başlamasından ya da kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak ekranın altında yer alması gereken bir kilit ikonundan anlayabilirsiniz.
Kendi deneyimlerime  göre  türkiye’deki  en güvenilir ve başarılı e-ticaret siteleri

1. Gittigidiyor

2. Hepsiburada

3. Trendyol

4. Markafoni

5-n11  

6-yemeksepeti

7-hızlıal

8-kitapyurdu

Yorum Gönder

0 Yorumlar