ZOR ŞARTLARDA YAŞARKEN MUTLU OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ, STRESTEN NASIL KURTULURUZ.

Son zamanlarda  gittikçe artan stres kaynakları ve global  yaşam sorunları , sorun  covid-19 pandemi süreci  maddi  sorunlar   birçoğumuzu  mutsuz  ve stresli hale getirdi. Hayat akıp giderken hepimiz çeşitli zorluklarla mücadele ediyoruz. Kimimiz bu zorluklarla savaşırken olası bütün çözüm yollarını denerken, bir  çoğumuz  pes ederek zorluklar  karşısında  yenik  düşüyor. 
Bende bu süreçte yaşadığım  deneyimler  ve  mutlu olmak için  uyguladığım  formülleri  sizler  için  yazdım. Sizde  varsa  önerilerinizi  yorumlar  kısmında  paylaşabilirsiniz.
Mutluluğun bulaşıcılığından faydalanın.
Esnemek gibi gülümsemek ve mutlu olmak da bulaşıcıdır. Ben ne kadar mutlu olursam yakın çevremdeki kişiler de organik olarak mutlu olur. Tersini düşünelim, yakın çevremdeki kişiler ne kadar mutsuz  olursa ben de o ölçüde daha mutsuz  olurum. O halde, kendi mutluluğumu artırmak için yapabileceğim en etkili şeylerden biri de diğer kişilerin mutlu olmasını sağlamak. Bunu çalışma arkadaşlarımın masasına onlarla ilgili olumlu düşüncelerimi yazdığım ufak bir post-it bırakarak da yapabilirim, hafta sonlarımı değerlendirebileceğim bir sosyal sorumluluk projesinde gönüllü çalışarak da…(örnek iyilik mağazası) 
Dikkatinizi diğer konulara verin.
Sizi rahatsız eden, kendinizi kötü hissetmenize sebep olan kişi veya durumu düşünmeyeceğiniz alanlar yaratın. Örneğin, ülke gündemi nedeniyle haber sitelerinde gezinirken geleceğinizle ilgili kaygı duyduğunuzu hissettiğiniz anda sevdiğiniz dizinin son bölümünü açın veya bir komedi filmi izleyin. Dikkatinizi geçici süreyle diğer konulara vermek, kaygı seviyenizin yeniden normale dönmesine yardımcı olacaktır.
Stresi azaltmak için nefesinizin gücünden yararlanın.
Uluslararası Yaşama Sanatı Derneği tarafından yayınlanan “Science of Breath” raporuna göre, belirli nefes egzersizlerini uygulayan kişilerin kortizol seviyesindeki anlamlı düşüş bize düzenli uygulamanın gittikçe artan bir rahatlama ve strese direnç geliştirdiğini göstermektedir.  Stresle başa çıkmak için pek çok farklı nefes egzersizi vardır. En kolay uygulananlardan biri olan “Kasma-Gevşetme Nefesi”ni yakta ya da oturarak uygulayabilirsiniz. Öncelikle burnunuzdan derin bir nefes alırken ayaklarınızı yere iyice yapıştırın. Nefesinizi tutarken ayak parmaklarınızla yeri kavramaya çalışın. Nefesinizi tutamayacağınız zaman, burnunuzdan yavaşça verirken ayaklarınızı gevşetin.
İyi  uyuyun 
Sağlıklı beslenin 
Spor egzersiz  doğa  yürüyüşü  yapın
sahip  olduğunuz  imkanlar  için  şükredin  (ev,araba,iş,aile ,sahip olduğunuz eşyalar
)
ihtiyacınız  olmayan  eşyaları  ihtiyacı olan  birine  verin
Ayrıca geçen yıl  yazdığım  pozitif yaşam  yazımı bu linke tıklayarak  okuyabilirsiniz.
Herkese mutlu pozitif  huzurlu günler  dilerim.


Yazan: Uğur AĞIRGÖL












Yorum Gönder

0 Yorumlar